Boek
Schoonheid in verlies
Schoonheid in verlies is een bundeling van prachtige verhalen van mensen die iemand verloren hebben. Elk verhaal is uniek, want iedereen rouwt op zijn eigen manier. De verhalen tonen de rauwheid van rouw en de schoonheid in kleine dingen die het verschil maken. Deze bijzondere verhalen worden versterkt door getuigenissen van ‘zachtmakers’: experten in hun vak die rouw en verlies voor anderen draaglijk maken.
Schoonheid in verlies is een boek om troost te vinden of te geven, om vast te pakken wanneer je ’t nodig hebt of om met liefde cadeau te geven.
Als maker van juwelen vol verhalen vertrouwen mensen mij mooie en ontroerende verhalen toe over liefde, vriendschap en vaak ook over verdriet. Ik laat me inspireren door wat mij wordt toevertrouwd en vertaal deze verhalen in een tastbare herinnering om altijd dichtbij te dragen. Een juweel gevuld met herinneringen dat een houvast geeft en uitnodigt om over het verlies te praten of net niet. In sommige verhalen zie ik, naast het verdriet, ook schoonheid en de helende kracht van verbinding tussen mensen. Het zijn net die hoopvolle verhalen die mij bijblijven en mij als mens doen groeien. Af en toe mag ik die verhalen ook delen zodat ze kunnen verder leven.
Ik vroeg de mensen achter de verhalen die mij de voorbije jaren door hun schoonheid hadden geraakt: ‘Mag jouw verhaal een deeltje van een boek over schoonheid in verlies worden en mag ik daarvoor bij jou op de koffie komen?’ Bijna allemaal zeiden ze ja.
Ik had nog nooit een boek geschreven, maar vertrouwde erop het me wel zou lukken. Ik vroeg fotografe Joke Timmermans of ze met haar pure beeldtaal die gesprekken in beeld wilde brengen. Zonder na te denken over het grote engagement dat ze aanging, zei ze onmiddellijk ja. Ik had dit boek niet kunnen maken zonder haar.
In de podcast ‘Schoonheid in verlies’, gemaakt door Eva Droogmans, vertellen Joke en ik over de bijzondere weg die we aflegden om dit boek te maken.
Lang nadenken over deze reusachtige vraag hoefde ik niet, want ik wist: dit wordt een bijzonder boek. En dat werd het ook.
We hebben alle seizoenen gehad. Anderhalf jaar lang waren we op pad. ‘Ik pik je op om …’ was de enige informatie die Veronique me gaf. Ik wist niet waar we heen gingen of naar wie. Dat vond ik het fijnst. Als een onbeschreven blad in de auto stappen en me letterlijk en figuurlijk laten meevoeren. Tijdens de heenrit vertelde ze wat de band was met de mensen die we gingen interviewen, welk juweel ze had gemaakt, het verhaal in grote lijnen.
Al die bezoeken staan niet alleen op mijn geheugenkaartjes, maar ook in mijn geheugen gegrift. Hoe kan het ook anders. De ontvangst was altijd hartelijk. Open armen. Een kus. Een knuffel. Een gedekte tafel, klaar voor verse appeltaart en een warm gesprek. Terwijl ik met zachte tred het gebeuren vastlegde, zat Veronique daar met een kop koffie in de hand, het hoofd schuin, knikkend, meelevend. Vragen stellen deed ze nauwelijks. De mensen vertelden en vertelden, want zij luisterde en luisterde.
Joke
We reden inderdaad naar vele plekken in Vlaanderen. We namen een met liefde gebakken appeltaart mee, dronken koffie aan huiselijke tafels en luisterden naar alles wat mensen ons wilden vertellen over hun verlies.
Het was een intense periode, want luisteren naar verhalen over rauwe pijn en groot gemis, dat komt binnen.
Toch wilden deze mensen graag hun verhaal vertellen. Om diegene die er niet meer is, levend te houden. Om nog eens uren over hem of haar te kunnen vertellen. Om troost aan iemand anders te geven.
Zestien eerlijke getuigenissen van mensen die iemand verloren hebben en die op hun eigen manier met dat verlies proberen om te gaan.
Deze bijzondere verhalen worden versterkt door getuigenissen van ‘zachtmakers’: experten in hun vak die rouw en verlies voor anderen draaglijk maken.
Bekende namen in de rouwwereld zoals Manu Keirse, Uus Knops, An Hooghe en Lieke Biesemans. Organisaties die ondertussen onmisbaar zijn zoals het Berrefonds, Boven de Wolken en de zelfmoordlijn. Maar ook minder bekende zachtmakers zoals Nauwau die urnes uit verloren hout maakt, rouwfotograaf Jopix, podcastmaakster Eva Droogmans, rouwcoach Lou’k Up, Uitvaartzorg Driesen, Illustratrice Sassafras, een palliatieve afdeling en twee artsen die over euthanasie vertellen, komen aan bod. Ze gaven inzichten, deelden hun expertise en vertelden ook over hun eigen verlies.
Ik onthoud vooral uit deze fijne gesprekken dat verdriet er gewoon mag zijn.
In welke vorm dan ook.
Met dit boek willen we je schoonheid in kleine dingen laten zien. Je troost geven door de verhalen te vertellen zoals ze ons zijn verteld. Zonder oordeel, de dood oordeelt ook niet. We hopen rouw in al zijn vormen zichtbaar en bespreekbaar te maken en als het kan hier en daar ook een taboe te doorbreken.
We willen je laten zien dat aandacht geven aan iemand die het moeilijk heeft, echt verzacht. Net zoals iemand zijn verhaal laten doen voor de zoveelste keer, ook al is het al zoveel jaar geleden.
Dat gewoon er zijn al heel wat is.
Schoonheid in verlies is een geschenk aan de mensen die hun verhaal vertelden. Het is een geschenk aan mezelf en ook aan jou, lieve lezer. Ik hoop dat het je raakt en dat je de schoonheid mag zien.
Schoonheid in de kleine dingen die het leven elke dag zo mooi maken
Het boek kost 45 euro en is te koop bij mij (link hieronder), bij Boekhandel Grim in Hasselt, bij Rosa-Lee feelgoodstore in Herk-de-Stad, bij troostwinkel Splinter in Gent, bij Kollekt feelgood conceptstore in Leopoldsburg, bij troosthuis Gloed in Lier, bij Uitvaartzorg Driesen in Tongeren, bij Uitvaartzorg Vanoppen-Moors in As en Opglabbeek, bij Uitvaartzorg Renmans-Lantmeeters in Genk, bij Rouwcentrum Gielis-Veremans in Kontich en Hoboken. Warme verkoopplekken waar mijn boek een mooie plek kreeg.
Tot en met 6 januari laat ik mijn verhaal eventjes rusten. Het boek ‘Schoonheid in verlies’ komt vanaf 7 januari jouw richting uit. Wil je het toch sneller dan kan je het boek aankopen bij één van de verkooppunten hierboven.